Uw radiocampagne
Waarom adverteren op de radio?

1. Radio genereert snel een hoog bereik
Maar liefst 92 % van alle Nederlanders luistert iedere week naar de radio. Gemiddeld wordt er meer dan 3 uur per dag naar radiozenders geluisterd. Qua mediatijdbesteding staat radio overdag op eenzame hoogte. Door het nauwkeurig inplannen van commercials is het eenvoudig te sturen naar een effectief bereik met een effectieve contactfrequentie. Hierdoor zal de radiocampagne het beste resultaat opleveren.

2. Radio biedt hoge trefkans
Radio realiseert een zeer hoge contactfrequentie, terwijl de confrontatieduur van radiocommercials lang is, want de spot wordt voor de volle 20 of 30 seconden afgeluisterd. Door deze lange luisterduur ligt de reclametrefkans zeer hoog.

3. Radio is snel en flexibel
Radio is een zeer snel inzetbaar en flexibel medium. Er kan eenvoudig ingespeeld worden op actualiteit, de opname van een spot vergt doorgaans een korte voorbereidingstijd. Het is mogelijk om 5 maanden vooruit te plannen tot 1 dag voor uitzending. Morgen op de radio? Geen probleem!

4. Radio is kostenefficiënt
Zowel de plaatsings- als productiekosten zijn in vergelijking met veel andere media voordelig.

5. Radio is doelgroepgericht en kent hoge luisteraartrouw
Het radiolandschap in Nederland is zeer divers. Nieuwszenders, jongerenzenders, zenders met klassieke muziek, non-stop popmuziek zenders: voor iedereen is er een favoriet radiostation te vinden. Met de gegevens uit het CLO (Continu Luisteronderzoek) is het mogelijk om radiozendtijd doelgroepgericht in te kopen. Denk hierbij ook aan het kiezen van de meest selectieve uren, dagen en tijdvakken. Luisteraars hebben een sterke band met hun radiostation en zijn trouw aan hun zender. Ze staan ermee op, luisteren in de auto, op het werk en gaan ermee naar bed.

6. Radio is overal en altijd en is een realtime medium
Door het ruime aanbod aan radiozenders zijn er altijd veel mogelijkheden om het medium in te schakelen. Zo is contact mogelijk met de beoogde doelgroep wanneer en op locaties waar (bijna) geen enkel ander medium dat kan. En radio gaat ‘s zomers door, het medium is altijd origineel en actueel (geen herhalingen). De radiospot wordt uitgezonden en meteen ontvangen door de consument. Je kan zodoende prima inspelen op gebruiks- en aankoopmomenten.

7. Radio is zapbestendig
Reclameontwijking of het zapgedrag wordt steeds een belangrijker punt van discussie. Radio heeft de laagste reclame-ontwijking, terwijl het een groot publiek bereikt. Onderzoek met de portable people meter (PPM) bevestigt dit overduidelijk.

8. Radio is persoonlijk en staat dicht bij de consument
Radio wordt gezien als een persoonlijk en menselijk medium, dat dicht bij de consument staat. Je bereikt ook consumenten die niet openstaan voor specifieke produkten of diensten.

9. Radio werkt ook bij een lage mate van aandacht
Radio werkt beter dan welk mediumtype ook om bij een lage mate van aandacht ook reclameboodschappen in het brein van de consument op te slaan. Het is immers niet mogelijk om je oren te sluiten.

10. Radio is een belangrijke aanjager voor online campagnes
Radio ontwikkelt zich snel tot een multimediaplatform en internet heeft een positieve invloed op het radio luisteren. In Nederland is in 2006 het luisteren naar radio via internet met 20% gestegen en 1 op de 5 Nederlanders bezoekt wel eens een website nav het webadres in een radiospot. Bovendien vindt radio luisteren via internet vaak plaats in de avonduren en dat is bij uitstek het tijdvak waarin radio veel luistertijd kan winnen.

11. Radio is visueel
Radiocommercials zijn in staat om opgeslagen beelden van televisiecommercials te kunnen oproepen en te versterken. Dit heet Visual Transfer, waarbij de consument essentiële visuele elementen uit de tv commercial kan terugspelen bij het beluisteren van de radiocommercial (zie onderzoek visual transfer). Er is sprake van een synergetische effect van tv en radio.

12. Radio is multi-inzetbaar en impactvol
Uit onderzoek is gebleken dat radio door de combinatie van een hoog bereik, impact en herhaling zeer effectief kan zijn. De effectiviteit van een radiocommercial hangt in sterke mate af van de creatieve invulling van de commercial. Samenvattend kan radio kan voor veel doelstellingen ingeschakeld worden:
1. Om snel naambekendheid op te bouwen, want in een korte periode wordt een groot deel van de doelgroep effectief bereikt
2. Om direct respons te genereren
3. Als actiemedium/sales promotion: gemiddelde omzetstijging: 9%
4. Voor brand building en het overbrengen van het gewenste imago

Bron: Rab.fm